Žen šen (Ginseng) uzgoj biljke

Žen šen (Ginseng)Žen šen (u svetu poznat kao Ginseng ili "koren života") je ponekad zaista teško uzgajati na našim prostorima, ali to ipak ne znači da je nemoguće. To je biljka koja zahteva predanost i strpljenje dok joj koren ne naraste dovoljno velik i pogodan za upotrebu, a najbolje je da se sa berbom sačeka 5-10 godina. Možda nekima to sada zvuči kao daleka budućnost, medjutim kada se zna da je koren žen šena veoma moćan i skup poljoprivredni proizvod, onda uzgoj ove biljke moze biti veoma unosan posao.

Žen šen se već vekovima koristi kao odličan biljni lek, naročito u azijskim zemljama sveta, a u poslednje vreme je veoma popularan širom planete, pa i kod nas. Zato žen šen u vaš vrt može doneti mističnost Orijenta, a u vaš dom bolju finansijsku situaciju. Za njega se veruje da leči mnoge bolesti i tegobe, kao i da sam pronalazi put do bolesnog mesta u organizmu. U Kini ga upotrebljavaju kao eliksir za produžavanje mladosti i životnog veka.

Na tržistu je moguće kupiti ga u obliku raznih preparata, ali je naučno potvrdjeno da je najlekovitiji ako se upotrebljava njegov čist koren (sve jedno da li je svež ili sušen), od koga se kuva caj ili supa. Zbog toga je uzgoj žen šena svakako interesantna tema.

Ukoliko vas zanima uzgoj žen šena podrazumeva se da prvo trebate nabaviti njegovo seme, jer se ova biljka razmnožava isključivo semenom. Sada slede i sasvim logična pitanja:

1. Gde kupiti seme žen šena?
2. Koliko košta seme žen šena?
3. Ko je najpouzdaniji prodavac semena žen šena?

Na ta pitanja ne možemo dati pouzdan odgovor, jer je kod nas uzgoj ove biljke još uvek retka pojava i nemamo dovoljno iskustvenih podataka, pa su eksperimenti sa malim količinama semena za sada jedina preporuka. Ono što možemo reći jeste da se na Internetu može naći dosta prodavaca, do duše mahom iz stranih zemalja, pa tu svakako treba biti vrlo oprezan pri kupovini. Samo primera radi, na jednom od sajtova (http://www.seeds-gallery.com/sr/panax-ginseng-seme.html) u ponudi je pakovanje od 5 semena žen šena po ceni od 2,50 €. Ovde, kao i na svakom drugom sajtu treba obratiti pažnju i na dodatne troskove, kao sto je dostava posiljke i slično. Nailazi se i na ovakve daleko povoljnije ponude: 2 unce semena žen šena - cena 34,95 $ (2 unce iznose tačno 56,699 grama, a u opisu stoji da se u pakovanju nalazi oko 900 semena žen šena sa sertifikatom). Kada izračunamo, u ovom slučaju 5 semena žen šena iznosi 0,19 $, što je po trenutnom kursu oko 20 dinara.

Dakle, ukoliko ste bili dovoljno spretni, pametni i srećni da nabavite kvalitetno i povoljno seme žen šena, sada trebate odabrati dobro mesto za uzgoj vaše biljke budućnosti. Pa da vidimo kakvo zemljište zahteva ova korenasta lekovita biljka.

Ginseng biljkaŽen šen je šumska biljka i njeno prirodno stanište su šume. Stoga je najbolje ako imate uslova da je gajite u šumi. Sledeća opcija je da joj obezbedite uslove slične šumskim. Obično odlično uspeva tamo gde i paprati. Ukoliko u okruženju nema zeljastih biljaka, verovatno je da ni žen šen tamo neće dobro napredovati. Ova biljka voli duboku hladovinu i ne prija joj letnja žega. Najbolje će joj prijati hladovina ispod mladih i zdravih stabala bukve, gde je pokriva senka od oko 98%. Naravno u obzir dolazi i hladovina drugih velikih drveća, kao što su na primer: orah, hrast, topola, lovor... I svo duboko ukorenjeno listopadno drveće. To znači da su za uzgoj žen šena stabla vaši cenjeni saveznici. Ako pak ne posedujete neku lepu i pogodnu šumu, onda biste trebali u svom vrtu stvoriti senovito okruženje i povoljne uslove za rast žen šena. Pa i takav uzgoj ima svojih prednosti. Koren života biće vam uvek na oku, pa ćete lakše pratiti njegov razvojni proces. Uzgoj žen šena u šumi je odličan izbor, ali može biti i rizičan posao, jer ga zlonamernici mogu ukrasti a glodari pojesti.

Pored hladovine žen šen je biljka koja voli i vlažno zemljište, koje će joj tokom leta obezbediti udobnost. Preferira bogatu ilovaču, organski humus i takodje zahteva dobru drenažu. Glinovito tlo treba izbegavati u širokom luku. Najbolje napreduje na severnim ili istočnim padinama, s najmanje 75% hlada od krošnji drveća.

Vreme za setvu žen šena je od 1. marta pa sve do 15 decembra. Ako pak želite presaditi već formiran koren žen šena, najbolje vreme za taj posao je proleće ili jesen. Najbolji su mart i april, pre nego sto biljka počne da pupi, ili jesenje vreme nakon što su joj otpale bobice. A preko zime je ne treba dirati do proleća.

Kako se seje i uzgaja žen šen?

Jedini alati koji će vam biti potrebni da posejete žen šen su motika i vaše vredne ruke. Kao prvo prostor na kojem želite da posejete žen šen očistite od velikog korova. Zatim možete početi sa setvom. Daćemo jednostavan primer za zasad žen šena na površini od 1,5 x 15 metara. Dakle, na toj površini napravite tri brazde (po duzini površine, što znači da će svaka imati dužinu od 15 metara) a duboke 1 do 1,5 cm. Za sve to će vam biti potrebno oko 450-500 semena žen šena, koje ćete rasporediti u tri brazde. Razmak izmedju dva semena treba da bude od 3 do 3,5 cm. Pokrijte seme zemljom, zalijte, pa zemlju prekrijte lisćem. I to je to.Naš je savet da ukoliko ste žen šen posejali u šumi neka to zauvek ostane vaša mala ili velika tajna, radi zaštite od eventualne kradje. Jer već nakon 2-3 kiše tlo bi trebalo izgledati sasvim prirodno i niko više neće moći da primeti da je na tom mestu došlo do bilo kakvih skorašnjih radova.

Kada u samom početku obezbedite sve potrebne uslove i dobro okruženje, uzgoj žen šena je nadalje sasvim prirodan proces u kojem vi ne morate mnogo ni ućestvovati, jer to je pre svega divlja biljka. Ako ste ga sejali na jesen, biljke će nići sledećeg proleća. Kada počne da niče prepoznaćete ga po listovima koji su vrlo slični jagodi. Računajte da neće nići svako seme. Neko će istruliti, neko će možda pojesti glodari, ali sve u svemu trebalo bi da ga bude dovoljno.

Vaš jedini zadatak narednih godina je da tlo čistite, ali samo od velikih korovskih biljaka. Tokom sledećih 7-10 godina, koliko je potrebno da koren žen šena postane dovoljno velik za konačnu upotrebu, ukupna količina biljaka od svih koje su nikle će se verovatno smanjiti, ali će zato one koje opstanu biti lepi i zdravi primerci divljeg ginsenga. Ostaje jos samo da se koren kada naraste povadi. To može biti nezgodno jer je koren često isprepletan s drugim šumskim biljkama, pa će vam trebati malo vestine. Kada steknete iskustvo i to postaje rutina. Konačno izvadjen koren žen šena bi trebalo sušiti na vazduhu u hladu.

Žen šen biljka

Na kraju priče biste trebali biti zadovoljni, prvenstveno zbog toga što ste u uzgoj žen šena uložili vrlo malo ili nimalo rada. Ako još i pronadjete dobro tržište za plasman vašeg poljoprivrednog proizvoda, koji se realno širom sveta prodaje po dosta visokim cenama, imaćete i dodatnu satisfakciju da nastavite da se bavite ovim poslom.

Uzgoj žen šena je u Americi dosta rasprostranjen, dok u Aziji ova biljka raste potpuno prirodno, tako da su u svetu najpoznatije dve vrste žen šena, američki žen šen i indijski žen šen. Indijski je naravno na boljem glasu po svojim lekovitim moćima, ali i američki se jako dobro plasira. Bilo bi lepo ako bi jednog dana i "srpski žen šen" postao svetski poznat brend.

Samo treba znati da se idealni uslovi za uzgoj žen šena lakše pronalaze u planinskim područjima nego u nizijama. Sto se tiče semena, dovoljno je da ga samo jednom kupite. Kasnije ga možete sami sakupljati sa svojih biljaka i čuvati u vlažnom pesku skoro godinu dana.


Cena kvalitetnog divljeg žen šena na svetskom tržistu je zaista visoka i u stalnom porastu, zbog sve veće potražnje, a kreće se od 200 do neverovatnih 2000 $ po kilogramu.
Tags: Žen šen, Ginseng, biljka, uzgoj, seme, cena, kako se seje i uzgaja, koren

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo