Uzgoj spanaća

Uzgoj spanaća

Uzgoj spanaća može zaista biti unosan poljoprivredni posao, kada se zna da cena spanaća u pojedinim mesecima ume da bude dosta visoka i da dospeva do 250,00 dinara po kilogramu. Spanać je veoma zdravo lisnato povće i u kuhinji se koristi na mnogobrojne načine, pa će i samim proizvodjačima uvek dobro doći.

Slično salati i spanać veoma dobro uspeva i na nižim temperaturama (12 -15° C), što omogućava njegov uspešan uzgoj u toku zime i ranog proleća u zaštićenom prostoru sa grejanjem ili bez njega. U uslovima dopunskog grejanja spanać se može uzgajati tokom čitave jeseni i zime, a bez grejanja najbolja je proizvodnja za potrošnju u kasnu jesen (XI-XII) i za rano proleće (II-III). S obzirom na kratku vegetaciju (40-60 dana) i mogućnost berbe već u fazi 5-6 listova, spanać je veoma dobra naknadna odnosno prethodna kultura u plastenicima. Pri uzgoju u zaštićenom prostoru bez grejanja koriste se sorte spanaća otpornije na niske temperature (matador, viroflej, meleks).Uzgoj spanaća zahteva plodno zemljište. Posle skidanja prethodne kulture zemljište se đubri zgorelim stajnjakom ili kompostom u količini 3-4kg/m2 i sa 30-40 grama NPK đubriva po m2. Seje se u redove s razmakom između redova 20-30 cm i u redu 8-10 cm. Setva spanaća treba da se obavlja postepeno svakih 7-10 dana počev od kraja septembra pa sve do kraja februara, što omogućuje postepenu berbu.

U toku vegetacije treba obaviti 1-2 međuredna okopavanja, i to dok se listovi nerazviju tako da zatvore redove. Kod uzgoja spanaća uz zalivanje svakih 10-15 dana treba izvršiti jedno prihranjivanje (sa 10-20 grama azotnog đubriva na m2, kada je u fazi 3-4 lista).

Za normalan rast spanać zahteva niže temperature sa optimumom od 15 do 16° C, ali dobro uspeva i na temperaturi oko 10° C. Međutim, na nižim temperaturama i u nedostatku svetlosti spanać sporo raste. Može se brati već sa 5-6 listova.

Kalkulacija prinosa spanaća

Pre nego što se odlučite za uzgoj spanaća verovatno da će vas zanimati koliko je prinos ovog povća po jednom kvadratnom metru, da bi mogli da napravite svoju optimalnu računicu. Kalkulacija prinosa je veoma važan deo u poljoprivrednoj proizvodnji. Zato evo odgovora i na to pitanje.

Spanać daje prinos od 1 do 1,5kg po m2.
Tags: uzgoj spanaća, spanać, cena, kalkulacija prinosa

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo