Uzgoj puževa u Srbiji

Uzgoj puževaUzgoj puzeva je kao dopunska grana poljoprivrednog gazdinstva jednostavna, uska specijalizovana proizvodnja koja, bez sumnje donosi korist a prema tome i zaradu. Moze se reci, da je za svakog naseg poljoprivrednika ekonomski opravdano bavljenje tim poslom i podizanje jednog objekta za uzgoj puzeva poput zivinarnika. Nase sirovinske i trzisne prilike su takoreci neiscrpne. Tim vise ako se uzme u obzir da se za ovaj posao mogu upotrebiti tesko iskoristive ili uopste neiskoristive povrsine. Dosadasnje puzarstvo u Srbiji je uglavnom orijentisano na sakupljanju puzeva u prolece i jesen i njihovo prodavanje. Tako se tone i tone puzeva izvoze u inostranstvo (Francuska, Italija, Nemacka...). Poslednjih godina uzgoj puzeva poprima oblike prave proizvodnje jer meso puzeva na inostranom trzistu dostize visoku cenu.

Meso puzeva je vrlo kvalitetno i u savremenoj ishrani ljudi sve trazenije. To je i dovelo do toga da je u savremenim zemljama i pored domace proizvodnje ponuda nezadovoljavajuca, tako da su prinudjene na uvoz iz drugih zemalja, medju koje spada i Srbija.Nasi puzevi su na evropskom trzistu najtrazeniji zbog ukusa, finoce mesa i velicine i to najvise zahvaljujuci povoljnom geografskom polozaju. Uzgojem puzeva nas se poljoprivrednik ne bavi, iz neznanja ili mozda zato sto ga niko nije potakao na tu aktivnost, vec ih sakuplja po sumama, poljima, njivama... Zatim ih predaje otkupnim stanicama. Ovde iznosimo neka znanja i uputstva za one koji se zele baviti ovim poslom kao dopunskom granom svog polovanja. Istaknimo i tu cinjenicu da su puzevi iz uzgoja vise trazeni i bolje placeni jer im je ishrana tecnija, ukusnija, obilnija i raznovrsnija. To sve utice na bolji kvalitet njihovog mesa (finoca, ukus, debljina).

Za uzgoj puzeva neophodno je upoznati zivot puzeva i njihove navike. Zato u narednim stranama iznosimo ono najvaznije sta uzgajivac puzeva treba da zna.
Tags: meso puzeva, puzarstvo, puzevi, Srbija, u Srbiji, uzgoj puževa

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo