Upozorenja budućim uzgajivačima puževa

Upozorenja uzgajivacima puzevaUkoliko želite ozbiljno da se bavite uzgojem puževa, morate imati na umu da im trebate obezbediti odgovarajuće uslove za život, ali i da snosite odgovornost za kompetan posao. Zato je najbolje da se u startu dobro informisete i pripremite na sve. Evo i najbitnijih upozorenja budućim uzgajivačima puževa.

Osnovna stvar koju treba znati je da nije lako odrzavati optimalnu klimu za puzeve bez skupe opreme za klimatizaciju. Puzevi vole vlazno sumsko podrucje koje im obezbedjuje stalnu temperaturu i umetenu vlagu, ali ne i močvarnu. Isto tako, puzevi ne vole susne i preterano tople periode.

Uzgajivaci moraju voditi brigu o tome da im puzevi ne pobegnu iz uzgajalista, jer se u tom slucaju vrlo brzo razvijaju u ozbiljne stetocine za poljoprivrednike. Naravno me smeju se ni bahato odbaciti bilo gde. Zato dobro razmotrite sve mogućnosti u vezi toga i dobro ih obezbedite. Vasi puzevi su vasa briga a oni su živa bića o kojima se treba brinuti u skladu sa tom činjenicom.Sada sledi priča o prodaji puževa. Trziste za plasman puzeva ipak nije toliko siroko kao sto je to slucaj sa ostalim stocarskim granama. Cinjenica je da se meso puza kod nekih ljudi smatra za delikates, dok ga drugi nece ni okusiti iz kulturnih ili verskih razloga. Najbolje je da se unapred informisete o ceni i svim drugim uslovima otkupa koje vam mogu ponuditi otkupljivači, da biste unapred mogli da napravite orijentacionu računicu.

U svakom slučaju, uzgoj puževa ne nudi način za brzu zaradu novca, jer oni relativno sporo dobijaju na težini. Osim toga, treba znati da meso koje se koristi za ishranu, zauzima svega 40% žive vage puževa.

Moramo naglasiti da se uzgoj puzeva treba shvatiti samo kao dopunska delatnost, koja uz osnovne redovne prihode može vas budžet podići na visi nivo.

Zato je najbolje započeti uzgoj puzeva samo ukoliko ste sigurni da ćete imate sigurnog kupca ili ako ćete ga jesti.
Tags: puzevi, upozorenja buducim uzgajivacima puzeva, uzgoj puzeva, o prodaji puževa

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo