Najpoznatije sorte krastavaca

Sorte krastavaca

Kada navodimo najpoznatije sorte krastavaca moramo pre svega da ih svrstamo u dve osnovne grupe, a to su: kornišoni (manjeg ploda, pogodni za spravljanje zimnice) i salatne sorte krastavaca (imaju veći plod, pogodni za pripremu sveže salate tokom celog leta).

Kornišoni

Pariski kornišon je kod nas najviše gajena sorta krastavaca. Stiže 40-45 dana posle nicanja. Ima cilindrične plodove trouglastog preseka, s krupnim bradavicama i crnim bodljama, pri osnovi tamnozeleni, a pri vrhu svetliji sa zrakastim prugama; meso je čvrsto i dobrog ukusa.

Parifin F1 je holandski hibrid, s plodovima koji su potpuno slični pariskom kornišonu, ali je ovo znatno rodnija sorta krastavca i otpornija prema bolestima. Većina biljaka ima isključivo ili pretežno ženske cvetove. Seme se uvozi iz Holandije.

Nais F1 - Prvi domaći hibrid krastavaca kornišona, seleksionisan u Institutu za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci. Ogledni i proizvodni rezultati pokazuju da je to ranostasan i vrlo rodan hibrid. Približno 80% biljaka su ženskog tipa. Nais ima vretenasto cilindrične, tamnozelene plodove s osrednje krupnim bradavicama i mrkim bodljicama; meso je hrskavo, čvrsto, semeno gnezdo malo, bez unutrašnjih šupljina. Ova sorta kornišona je veoma dobra za konzervisanje, ali i za potrošnju u svežem stanju.Salatne sorte krastavaca

Delikates - Veoma poznata, rana i vrlo rodna salatna sorta krastavaca. Plodovi su valjkasti, srednje dugi (oko 18 cm) gotovo glatki sa sitnim gustim bradavicama i belim nežnim bodljicama, tamnozeleni sa svetlijim pegicama i zrakastom šarom na vrhu, hrskavog mesa i prijatnog ukusa, bez gorčine. To je sorta koja inače dobro podnosi našu klimu.

Sunčani potok - Široko rasprostranjena salatna sorta krastavaca pogodna za otvoreno polje i plastenike. Ima lepe tamnozelene plodove duge 16-18cm, s krupnim retkim bradavicama i belim bodljama, čvrstog, hrskavog mesa.

Marketer - Poznata američka sorta krastavaca, raširena u mnogim zemljama, s tamnozelenim plodovima, osrednje dužine (20-22cm), s krupnim bradavicama i belim bodljama.

Beler F1 - Hibrid s pretežno ženskim cvetovima i tamnozelenim, nešto dužim plodovima, veoma lepog izgleda. Izuzetno prinosan krastavac.
Tags: sorte krastavaca, kornišoni, salatne sorte, krastavac

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo