Sorte jagoda

Sorte jagoda

Važnije jednorodne sorte jagoda

Zenga prekosa spada u jednorodne sorte jagoda koje sazrevaju u prvoj polovini maja. Plod je srednje krupan, oblik okruglastokoničan, s dosta dlačica, crvene boje, lako se odvaja pri berbi. Meso je srednje čvrsto, sočno, slatko, vrlo aromatično, odličnog kvaliteta. Upotrebljava se u svežem stanju. To je sorta osrednje rodnosti.

Zenga zengana je srednje pozna sorta jagoda. Ovo je najraširenija jednorodna sorta u našoj zemlji. Plod je srednje krupan, zatupastosrcast, tamnocrven, čvrst, sočan, izvanrednog kvaliteta. Pogodna je za jelo, preradu i zamrzavanje. Veoma je rodna sorta.

Čačanska rana zri 2-3 dana posle zenge prekose. Ima krupne plodove, teške prosečno 13 grama, oblika koničnog, a boje vatreno - crvene. Meso je čvrsto, sočno i kvalitetno. Rađa dobro.

Čačanska krupna. Plod je krupan, teži prosečno 15 grama, lepog oblika i veoma atraktivne vatrenocrvene boje. Meso je čvrsto, sočno i veoma aromatično, ukusa slatko-nakiselog. Rađa veoma obilno.

Red gauntlet je sorta jagoda koja zri krajem druge dekade maja. Plod je krupan, okruglastokoničan do srcast, boje tamno crveno i lepog izgleda, i lako se bere. Meso srednje čvrsto, sa malom šupljinom u sredini, sočno, nakiselo, aromatično, vrlo dobrog kvaliteta. Rađa dobro i redovno. Upotrebljava se u svežem stanju i za industrijsku preradu.Gorela je srednje rana jednorodna sorta jagoda. Plod je krupan do vrlo krupan, zatupastokoničan, crvene boje, atraktivan, čvrst, sočan, aromatičan, visoko kvalitetan. Upotrebljava se za jelo, preradu i zamrzavanje. Veoma je rodna sorta.

Vedensvil 8 je pozna sorta jagoda. Plod je krupan, izduženokupast, jasnocrven, čvrst, sočan, visokokvalitetan, sa veoma prijatnom aromom koja podseća na bananu. Odlična je za jelo, raznovrsnu preradu i zamrzavanje. Rađa obilno i redovno.

Osim navedenih sorti kod nas dolaze u obzir za gajenje i ove sorte jagoda: sirprajz de hal, zenga prekosana, sorta 45?7, sanrajz zenga gigana, humi grande za okućnice, erlibel, erlidaun, pokahontas, tioga, nortvest i dr.


Važnije remontantne sorte jagoda

Remontantna sorta jagoda bere se celog leta i jeseni, a važnije sorte su:

Sans rival je sorta jagoda poznata po tome što zri rano. Plod je krupan, svetlocrvene boje, odličnog ukusa i arome. Veoma je rodna sorta.

Humi gento daje plodove od druge polovine maja pa sve do jesenih mrazeva. Plodovi su krupni, izduženi, boje tamnocrvene, slatkonakiseli i aromatični. Rodna je sorta.

Rokhil je sorta jagoda koja rađa od prve polovine maja do prvih jesenjih mrazeva. Plodovi su dovoljno krupni, privlačni, odličnog kvaliteta. Rađa vrlo dobro.

Red rick daje plodove od polovine maja pa sve do jesenjih mrazeva. Plodovi su krupni do vrlo sitnih, atraktivni, odličnog kvaliteta. Vrlo je rodna sorta.

Elista takođe spada u remontantne sorte jagoda čiji se plodovi mogu brati od polovine maja pa sve do jesenjih mrazeva. Plodovi su srednje krupni do krupni, privlačni, dovoljno čvrsti i kvalitetni. Vrlo je rodna sorta.


Jagode sa visokim stablom

Jagode sa visokim stablom su pogodne za gajenje na balkonima zgrada i na okućnici, a kod nas su najpoznatije sledeće sorte:

Humi bojmišen plodovi su svetlocrveni, srednje krupni, sočni i vrlo ukusni. Gaji se uz pritku kao voćkica s krunom. Daje plodove na stolonima.

Sonžana humi je sorta jagoda sa visokim stablom čiji su plodovi takođe srednje krupni, svetlocrveni i veoma aromatični. Gaji se uz pritku ili u vidu špalira.
Tags: sorte jagoda, jednorodne, sa visokim stablom

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo