Smeštaj pilića

Smestaj pilicaEvo korisnih saveta o tome kako treba urediti prostoriju za smeštaj pilića i kako sa njima postupati da bi se sto bezbolnije adaptirali.

U prostoriju koja je prethodno dobro ociscena, oprana, isprskana dvoprocentnim rastvorom kamene sode ili drugim sredstvom za dezinfekciju, okrecena i osusena, unese se prostirka i rasprostre po podu. Zatim se postavi infracrvena sijalica i kruzna ograda oko nje. Bar dva dana pre unosenja pilica treba ukljuciti grejanje, kako bi se prostorija zagrejala a prostirka osusila i zagrejala. Pilice treba smestiti pod sijalicu (ili vestacku kvocku) sto pre.

Veoma je vazno da se prvo nauce da piju vodu. Za napajanje pilica je najprakticnija plasticna pojilica od 2-5l, koja se moze nabaviti u poljoprivrednoj apoteci. Voda koja se prvi put daje pilicima treba da je mlaka. Da u nju ne bi upadala prostirka, dobro je da se pojilica prvih dana postavi na veci komad papira, kartonski ulozak za jaja, cigle i slicno. Pilici ce brzo nauciti da piju vodu ako odmah po smestaju uzmete nekoliko pilica i uronite im kljunove u vodu iz pojilice. Zatim ih nahranite.Prvih dana pilicima se hrana daje iz kartonskih ulozaka za jaja, posebne plasticne tacne i slicno, ali je najjednostavnije da sa kutije u kojoj ste doneli pilice uklonite pregrade i odrezete bocne strane do visine od 5cm, pa nju upotrebite kao hranilicu. Hrana za male pilice (koja se cesto naziva "starter za pilice") moze se nabaviti u poljoprivrednoj apoteci. Ona se posipa u tankom sloju 3-4 puta dnevno, tako da pilici uvek imaju na raspolaganju svezu i cistu hranu.

Voda se takodje, povremeno menja ili dopunjuje u pojilici, najmanje jedanput dnevno, pri cemu se i pojilica pere.
Tags: smestaj pilica, voda, hrana, pilici, pojilica

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo