Šljiva u Srbiji

ŠljivaŠljiva je u Srbiji veoma značajna voćka. Privredni značaj šljive nije samo u njenoj velikoj proizvodnji i izvozu, već naročito u tome što je ona odavnina bila i ostala verni pratilac našeg seljaka i za mnoge od njih glavni izvor prihoda. Šljiva je takoreći zaštitni znak Srbije. Bez nje se ne može zamisliti, niti opisati kako to izgleda voćarstvo u našoj zemlji. Osim toga šljiva ima veliku hranljivu vrednost, što joj je i obezbedilo vekovni prioritet nad drugim vrstama voća.

Ranije, a i danas su voćari imali najmanje problema u gajenju i prodaji proizvoda od šljive. Uvodjenjem savremene agrotehnike još više je porastao značaj šljive za našu privredu u celini.

Zbog svega navedenog treba sasvim smelo ići na podizanje novih savremenih zasada šljiva, naravno sa savremenim sortama.

Prirodni uslovi za uzgoj šljiva

Šljiva može da se gaji širom Srbije sa manjim ili većim uspehom. Najbolje uspeva na stablima u brdsko-planinskim područjima Srbije. Najbolje joj odgovara umereno-kontinentalna klima sa godišnjim padavinama oko 800mm. Sa uspehom se može gajiti na zemljistu koje je na nadmorskoj visini do 700m nadmorske visine.Što se tiče zemljišta, ona daje najbolje rezultate na dubokim i strukturnim zemljištima. U pogledu zemljišta ona postavlja manje zahteve od većine drugih voćnih vrsta. Najbolje joj odgovaraju blago nagnuta zemljišta. Uspeva na svim položajima izuzev mrazišta.

Podloge za uzgoj šljiva

Danas se koriste skoro isključivo sejanci dženerike kao podloga za šljivu. Medjutim, većina sorti kalemljena na dženerici kasnije stupa u rodnost i manje je otporna prema mrazu. Zbog navedenog sejanci ili izdanci nekih domaćih sorti šljiva, ako su nezaraženi šarkom, daju bolje rezultate u proizvodnji od dženerike.

Najbolje stone sorte šljiva

Prvi i osnovni uslov uspeha u proizvodnji šljive predstavlja pravilan izbor sorti prema nameni realizacije proizvodnje. Svaki budući uzgajivač ovog voća mora da zna i koje su najbolje stone sorte šljiva. Za naše uslove to je ipak samo nekoliko sorti. Koje su to sorte možete pročitati na stranici "Sorte šljiva"
Tags: šljiva, značaj šljive, uzgoj šljiva,

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo