Setva secerne repe

Secerna repaEvo osnovnih informacija i saveta u vezi setve secerne repe:

Kvalitet i priprema semena:

Seme treba da je sortno, cisto, krupno, tesko, zrelo, otvoreno mrke boje, zdravo, dobre klijavosti. Cistoca semena treba da je najmanje 97%, a vlaznost najvise 15%. U semenu secerne repe ne sme biti semena korova, a ukupna kolicina zivih primesa ne treba da prelazi 0,5%.

Kada se seje i koji je rok setve:

Secerna repa se seje u rano prolece ili jos krajem zime, odmah posle setve jarih strmih zita. Setva moze da pocne vec u prvoj dekadi marta i po pravilu, u normalnim godinama treba da se zavrsi do kraja marta a najkasnije do 5. aprila. Optimalan rok setve je druga polovina marta. Ranom setvom produzava se vegetacioni period i bolje koristi zimska vlaga.Dubina setve:

Secerna repa se obicno seje na dubinu od 2 do 3 cm. Na laksim zemljistima i u kasnom roku setve, kao i u susnom prolecu, seje se na 3 do 4 cm. Ne sme se sejati duboko jer secerna repa ima neznu klicu. Pored optimalne strukture i vlaznosti setvenog sloja, za uspesno klijanje i nicanje potrebno je da seme bude polozeno na tacno odredjenu dubinu i utisnuto u posteljicu. Secerna repa, kao i sto se to kaze, trazi "tvrdu postelju i mekan pokrivac".

Nacin setve:

Secerna repa se seje u redove ili u kucice sa kvadratnim rasporedom. Najcesce se seje u redove na rastojanju od 45-50 cm red od reda. Za savremeni proizvodni proces odlucujuci momenat je razmak na koji se polaze seme u redu. Kao sto je poznato, relativno brzo se preslo na preciznu setvu secerne repe i setvu na definitivan razmak. U tom procesu postojala je i odredjena postepenost usvajanja nove tehnologije. To je bilo neophodno jer je istovremeno bilo potrebno upotrebiti novo seme, cije osobine, kako tehnoloske tako i agrobioloske, nisu bile dovoljno poznate, nove herbicide, koje takodje nismo dovoljno poznavali, nove sejalice, nove pesticide, i sve to kod proizvodjaca raznog nivoa strucnog znanja i na zemljistu raznog stepena kultivisanosti. Nacini setve su pored navedenog zavisili jos i od proizvodne vrednosti semena i njegove tehnicke pripreme.
Tags: setva secerne repe, kada se seje, secerna, repa, rok, dubina, nacin, setve, sortno, seme

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo