Sakupljanje puzeva

Sakupljanje puzevaInformacije za sve one koje zanima kada su najpoviljniji periodi u toku godine za sakupljanje puzeva.

Za vreme maglovitih dana pri kraju oktobra i prvih dana novembra meseca vreme je za sakupljanje puzeva. Sakupljaci ce ih naci duz zeleznickuh nasipa, izmedju plotova, na kraju travnatih jaraka, na gomilama kamenja, pukotinama medja i u sumama. Sakupljeni puzevi su vrlo cenjeni i trazeni. Medjutim, sakupljanje puževa je dozvoljeno od 1. juna do 1. oktobra. Meso puza iz uzgajalista je ipak skuplje zbog finoce i socnosti, pogotovo ako je uzgajivac poslednjih dana pre zimskog sna pruzio puzevima tecniju i biranu hranu koju puz nije u stanju da pronadje u prirodi, na slobodi.

Sakupljacima se nema sta posebno preporuciti, jer uspeh njihovog truda zavisi od njihove sposobnosti, iskustva i uocavanja mesta gde ce ih najvise naci. Jedini savet je da se pri predaji tako skupljenih puzeva, posto su tada zatvoreni, prvo proveri da li su dobro zatvoreni, to jest da im je poklopac solidno izgradjen jer to kupci narocito traze i da budu ocisceni od eventualne necistoce (zemlje, lisca, itd). Drugim recima da nivo higijene u toku predaje bude na odgovarajucem nivou.Prolecni period sakupljanja puzeva pocinje prvih dana aprila meseca. Kada se puzevi, sa rastom temperature i pod prolecnim kisicama bude, razbijaju poklopac i idu u potragu za hranom. Zbog gladi napusta ih svaka opreznost i dogadja se, suprotno njihovim navikama, da izlaze iz kucice u sred dana. Ovo je najpovoljniji period za sakupljanje puzeva. Sakupljaci skupe i po 30-40 kg puzeva dnevno. Istina, puzevi se mogu sakupljati i u sledecim mesecima sve do septembra.

Otkupna cena puzeva u aprilu i maju je niza od otkupne cene puzeva sakupljenih u julu i avgustu, koja je dvostruka. Cena puzeva sakupljenih u septembru mesecu je trostruko veca. Zato je u interesu samog uzgajivaca da do tog vremena prikupljene puzeve drzi u svom uzgajalistu. Cena puževa na svetskom tržistu kreće se oko 3 evra po kilogramu, ali u Srbiji ih plaćaju manje od 0,5 evra.
Tags: sakupljanje puzeva, otkupna, cena puzeva

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo