Razmnožavanje vinogradarskog puža

Vinogradarski puzDa biste sto bolje mogli da isplanirate buducnost svoje farme puzeva, bice vam korisne informacije o tome kako se puž razmnožava.

Razmnožavanje vinogradarskog puža se desava dva puta u toku godine. Vinogradarski puž se oplodjuje u maju i avgustu. Posle oplodjenja, nakon 15 dana, vinogradarski puz odlaze jaja u rupicu koju sam iskopa. Broj jajasaca se krece od 100 do 120. Jaja se polazu u junu ili septembru. Za 20-30 dana puzic izlazi iz jajeta. Cim izadje, mali vinogradarski puz se pokrece i hrani. Ima malu kucicu modre sedefaste boje. Razvitak je vrlo brz: sa godinu dana starosti vec je sposoban za reprodukciju (razmnozavanje). Veci broj puzica biva unisten delovanjem suncevih zraka na njegovu jos uvek neznu kozicu. Neki bivaju unisteni od strane prirodnih neprijatelja (gusteri, ptice...) a neki se uguse od previse vode u kojoj se zadese, dok neki ugibaju jer ne mogu naci hranu.Vinogradarski puž živi u godini dana budan, svega sest meseci. Ostalih sest meseci provede u zimskom snu. Čim prodje mesec septembar i prve jesenje kise osveze vazduh, atmosfera postane vlazna, dani se skracuju, puz se priprema za zimski san. Trazi mirno mesto, siguran zaklon od napada životinja i čoveka.

Mesec april sa prvim svetlim i toplim danima, sa blagim kisicama, vlaznoscu, izaziva budjenje puzeva iz zimskog sna. Sve zivotne funkcije se ubrzavaju i kada temperatura okoline dostigne oko 12C, puz razbija poklopac i izlazi iz zaklona i odmah se upucuje u potragu za socnom hranom, sto je sasvim razumljivo posle dugog sna. Sve to traje do meseca ljubavi - maja.

Sve ove podatke zivota i navika puzeva smo izneli, jer smatramo da je neophodno upoznati ih, kako bi uzgajivacu bile od koristi u radu. Kada poznajete kako tece razmnozavanje vinogradarskog puza, bice vam lakse da ih odgajite.
Tags: razmnozavanje, vinogradarskog puza, odlaze, jaja, dva puta u toku godine, vinogradarski, puz

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo