Obratite pažnju na ponašanje pilića

Ponasanje pilicaPrvih dana je posebno važno da obratite pažnju na ponašanje pilića. To su mala živa bića koja reaguju u skladu sa uslovima svog okruženja. Iako ne umeju da govore njihovo ponasanje salje jasne poruke o tome koliko im je smestaj prijatan a koliko ne. Potrebno je samo da ih pažljivo posmatrate i mnogo toga ce vam reci. A nakon toga, ako zaključite da nije bas sve idealno, preduzmite odgovarajuće mere kako bi im udovoljili.

U najpovoljnijim uslovima pilići su ravnomerno rasporedjeni po celoj površini unutar ograde: jedni se kreću, kljucaju hranu ili piju vodu, dok se drugi odmaraju ili spavaju.

Ako im je hladno, pilići se grupišu ispod sijalice i pište. Ako im je pretoplo, oni beže od sijalice i grupisu se duž ograde, bezvoljni su, mlitavi i neaktivni. Ako u prostoriji duva promaja, pilici se gomilaju u zaklonjenom delu ogradjenog prostora. Pravilo je da prvog dana temperatura bude od 32 do 35C (meri se na 5cm iznad poda, tj. povrsine prostirke), koja se postupno smanjuje za 1 stepen svaka dva dana, tako da se na kraju cetvrte sedmice pilici drze na takozvanoj sobnoj temperaturi (18-20C), obično bez posebnog zagrevanja.

Medjutim, bolje je da se upravljate prema ponasanju pilica jer termometar ne moze da meri toplotu koja se dobija zracenjem koje reflektuje zagrejana infracrvena sijalica.
Tags: obratite paznju na, ponasanje pilica

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo