Poljoprivredni krediti

Poljoprivredni kreditiUkoliko su vam potrebna novčana sredstva za finansiranje vaseg poljoprivrednog gazdinstva, bilo da se radi o ulaganju u nabavku hrane, stoke, poljoprivrednih masina ili neke druge savremene tehnologije, možete se slobodno obratiti nekoj od banaka.

Veoma je važno da naglasite da vam je potreban poljoprivredni kredit, tj. kredit namenjen za poljoprivrednike, jer uz njega idu i specifični uslovi otplate.

Pri tom treba znati da mnoge banke poljoprivredne kredite odobravaju samo registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Ukoliko to kod vas nije slučaj, ovo je dobar razlog da ga registrujete.

U zavisnosti od vase potrebe i situacije možete se opredeliti za neki od dugoročnih ili kratkoročnih kredita. Postoje i subvencionisani krediti, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ovo su po pravilu povoljniji krediti. Razlika je u kamatnoj stopi koja je kod subvencionisanih kredita dosta niža od svih ostalih.Saveti za izbor kredita

Nas je savet da se ipak dobro pripremite pre nego sto odete u banku. Nemojte dozvoliti da postanete žrtva nepoznavanja bankarske terminologije, jer neke banke to mogu zloupotrebiti. Znajte da vama nije u interesu da bobijete sto veći kredit, nego odgovarajući kredit, a to je onaj koji možete da vratite.

Dakle, pre nego sto odete u banku dobro razmotrite svoju situaciju, da bi u razgovoru sa bankarskim službenikom mogli da napravite najbolji mogući dogovor, prilagodjen vasim potrebama i mogućnostima. Nemojte da vam jedina misao bude ukupan iznos kredita, već pažljivo saslusajte kakav je plan otplate i da li vam on u potpunosti odgovara. To znači da imate kompletan uvid u ukupan iznos odobrenog kredita koji ćete moći da podignete i sa njim raspolažete, ali i koliki je ukupan iznos koji morate da vratite. U taj iznos pored glavnice ulazi i kamata, pa zatražite da vam jasno i nedvosmisleno kažu kolika je ukupna kamata na ceo vas kredit. Nakon toga, zamolite bankara sa kojim pregovarate da vam sabere glavnicu i kamatu, i to će biti ukupna suma novca koju ste dužni da vratite banci. U tom razgovoru, dogovorićete i koliki je period otplate (koliko meseci/godina ćete otplaćivati kredit). I po ovom pitanju, zamolite da vam se tačno izračuna i naglasi kolika vam je jedna rata kredita i kojim tempom ste dužni da ih uplaćujete. Na kraju, pitajte da li ima jos nekih troskova, kao sto su troskovi za obradu kredita i slično. Banka ima obavezu da vam, na vaš zahtev, izda obrazac sa osnovnim podacima o kreditu, na osnovu kojeg možete uporediti uslove kod vise razlicitih banaka i odaberete onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Isto tako, banka je dužna da vam, na vaš zahtev, da tekst ugovora o kreditu, da ga pažljivo procitate i u potpunosti razumete, pre nego sto ga potpisete.

Konačnu odluku donesite na kraju priče, tek kada dobijete i u potpunosti razumete sve informacije u vezi vaseg poljoprivrednog kredita.

Budite veoma oprezni i kada se radi o zaduživanju s deviznom klauzulom, jer je takav oblik zaduživanja rizičniji ukoliko dodje do nestabilnosti kursa domaće valute.

Uvek imajte na umu da postoje i druge banke u koje možete otići i gde će vas isto tako ljubazno dočekati. Ovo su saveti za izbor kredita koji vas mogu sačuvati od eventualnih neprijatnosti.
Tags: poljoprivredni, krediti, za poljoprivrednike

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo