Tajne uzgoja paradajza

ParadajzDa li ste nekada pomislili, kako to da vaš komšija ima uvek bolji paradajz od vašeg, mada se i vi oko svog zaista trudite. Mozda krije neku tajnu? Ili je situacija upravo obrnuta - vi uvek imate najbolji paradajz u kraju. Bilo kako bilo, nešto od ovoga je obicno prava istina. Da li zaista postoje tajne uzgoja paradajza?

Ne brinite, evo nekoliko jednostavnih ali veoma vaznih saveta za sto bolji uzgoj paradajza. Otkrivamo tajnu i na ovaj nacin imacete najbolji paradajz ikada!

1. Paradajz zahteva dobru cirkulaciju vazduha. Kada birate mesto, odaberite svetlo i prozracno mesto. Dakle, paradajz treba da dobija najmanje 10 sati direktnog sunca tokom dana. Kada sadite rasad paradajza ostavite doboljno mesta izmedju biljaka, kako bi imao sto bolju cirkulaciju vazduha.

2. Kada birate rasad  paradajza vodite racuna da lepo izgleda. To znaci da ima jasno zelenu boju i razgranatu strukturu. Znajte da iz lose sadnice ne moze nikada da se razvije tako dobra biljka kao sto to moze iz kvalitetne sadnice. Pazite i na koren i na grane. Vise grana znaci i vise plodova paradajza.

3. Sadite paradajz u dva maha. Tri nedelje nakon sto ste zasadili prvu turu rasada, zasadite jos jednu u istoj basti. Napravite tako dva seta, da biste imali paradajz sto duze tokom leta. Uopsteno nikada se ne zna koji ce set bolje roditi. Jer to ne zavisi samo od vas, vec i od vremenskih uslova. Dva seta paradajza smanjice mogucnost da vam kompletan zasad nastrada od eventualnih losih vremenskih prilika.4. Smanjite rizik od bolesti tj. napada stetocina, tako sto cete ga isprskati. Najzdravija varijanta je prskanje plavetnim kamenom. To vam nece naskoditi a paradajzu ce dakako pomoci.

5. U susnom periodu zalivajte ga makar dva puta nedeljno. Zalivanje treba da ide rano ujutru ili kasno uvece, nikako po jakom suncu da ne bi doslo do naglog isparenja koje moze sparusiti paradajz i naneti mu stetu. Voda treba da ide direktno na zemlju a ne na lisce biljke.

6. Kada paradajz pocne da raste i cveta pregledajte da li postoje grane bez ili sa vrlo malo cvetova. Takve grane odsecite. To je znak da na njima nece biti mnogo plodova i da ce samo bezrazložno oduzimati energiju ostalim plodnim granama.

 7. Kada krenu prvi plodovi biljci je potrebno vise hrane da bi mogla da napravi sto krupnije plodove. Pomozite joj u tome tako sto cete joj dodati kompost (organsko djubrivo) oko stabla.

8. Berite paradajz kada je u punoj velicini i boji. Nemojte ga ostaviti da truli na stablu. Tako cete izbeci da se trulež i plesan prenose na zdrave plodove.

9. I na kraju velika tajna uzgoja paradajza: Ako zelite da imate paradajz izuzetnog ukusa, u blizini zasada paradajza zasadite i persun, tako se dobija savrsena aroma, tako su radili i nasi preci.
Tags: uzgoj paradajza, paradajz

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo