Orezivanje šljive

Orezivanje šljive

Ovde ćemo opisati kako treba da izgleda orezivanje šljive i obrazovanje oblika krune kod ove voćke.

1. Prvo pravilo glasi: za šljivu je poboljšana piramida najprikladniji oblik krune, jer se ona najlakše obrazuje i održava.

2. Ako se sade jednogodišnje sadnice, one se skraćuju u proleće na 90cm. Svi pupoljci na dužini od oko 80cm se odstranjuju, kao i pupoljak ispod vršnog. Prevremene grančice se skraćuju na 1-2 pupoljaka. Ako se sade sadnice sa obrazovanom krunom, voditeljica se skraćuje na 1/3 ili 1/2 svoje dužine. Od bočnih mladara ostavljaju se najviše tri lepo raspoređena i oni se skraćuju tako da budu niži od voditeljice za nekoliko santimetara. Orezivanje u sledeće tri ili četiri godine se svodi uglavnom na stvaranje odgovarajućeg i stabilnog skeleta krune. U tom cilju skraćuju se voditeljice najmanje za 1/3 svoje dužine, a pavoditeljice odstranjuju. Odstranjuju se i svi bujni mladari koji rastu u unutrašnjost krune. Mladari koji rastu u polje samo se po potrebi proređuju.

3. Orezivanje šljive u rodu svodi se na proređivanje, odnosno čišćenje krune, pri čemu se odstranjuju polomljene i suve grane i grane koje čine krunu gustom. Takođe treba odstraniti spoljne viseće, iznurene grane.

4. Kada se primeti da skeletne grane počinju da ogoljevaju, potrebno je izvršiti podmlađivanje. Pri tome se sve skeletne grane skrate za 1/5 do 1 svoje dužine. Pri ovome se odstranjuju svi viseći delovi grana. Ovom prilikom treba izvršiti nešto obilnije đubrenje.

Koje je najbolje vreme za rezidbu šljive?

Orezivanje šljive je najbolje obaviti u martu mesecu. Za taj posao je najbolje odabrati suvo vreme. Orezivanje po hladnom i vlažnom vremenu povećava šanse da drvo oboli od neke bolesti. Zbog toga nikada nemojte orezivati šljive zimi.

Nakon treće godine, samo odrežite sve suve tj. mrtve grane i iznesite ih iz voćnjaka. Možete ih i spaliti kako biste izbegli eventualno širenje mogućih bolesti.
Tags: orezivanje šljive, šljiva, rezidba

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo