Lucerka

Poreklo i istorija lucerke

LucerkaLucerka je jedna od najstarijih krmnih biljaka. To je poznata detelina a počela se gajiti još u VII veku pre nove ere, najpre u Mesopotamiji i Arabiji, najstarijim ognjištima zemljoradnje i navodnjavanja. Neki naučnici tvrde da je lucerka u V veku pre naše ere preneta u Grčku u vreme persijsko-grčkih ratova. Rimljani i arapi su je kasnije proširili po zemljama oko sredozemnog mora. Po F. Šimanu, lucerka je u I veku bila poznata u Španiji. U Francusku je donesena iz Italije u XVI veku, u Madjarsku i ostale zemlje zapadne Evrope u XVII veku, a u Nemačku u XVI veku, takodje i u Italiju. U Kinu je lucerka donesena u II veku pre nove ere iz srednje Azije, u SSSR krajem XVIII veka iz Kine i Francuske, a u južnu Afriku i Australiju sredinom XIX veka iz Francuske.

Od obične lucerke danas je rasprostranjenija hibridna lucerka. Ona je zastupljena na svim kontinentima. Površine pod ovom kulturom se iz godine u godinu povećavaju. Ukupna površina pod lucerkom pre nekoliko godina iznosila je 45 miliona hektara. Najviše se gaji u SSSR-u (oko 20 miliona ha), zatim u SAD (oko 12 miliona ha), u Argentini (6 miliona ha) i Francuskoj (1,5 miliona ha). Veći proizvodjači lucerke su još Kanada, Poljska, Indija, Rumunija, Italija, Nemačka, Čehoslovačka, Madjarska. U ovu grupu zemalja spadala je i naša bivša Jugoslavija.Neki naučnici smatraju da je lucerka u Jugoslaviju preneta iz Madjarske krajem XVIII veka, a neki misle da je to bilo u XIX veku, odnosno pre 100 godina. Ona se kod nas intenzivnije širi tek posle prvog svetskog rata. Površina pod lucerkom u Jugoslaviji iznosila je 1920. godine 35.383 ha, 1925. godine 61.895 ha, 1930. godine 74 hiljade ha, 1940. godine 115.000 ha, 1950. godine 172.000 ha, 1955. godine 201.000 ha, 1960. godine 255.000 ha, 1965. godine 351.000 hektara, i takvim trendom dalje. Lucerka se tada. pa i sada najviše gaji u Srbiji (dve trećine), zatim u Hrvatskoj. Najveći prinos sena lucerke ima Makedonija, jer se ona tamo navodnjava.

Lekovita svojstva lucerke

Osim toga sto se masovno upotrebljava kao stočna hrana, lucerka ima i svoja lekovita svojstva. Caj od lucerke pomaže u lečenju kožnih bolesti, artritisa, dijabetesa. Povecava fizicku izdržljivost organizma, vitalnost, podstiče apetit. Uopstenoova biljka povoljno utiče na organe za varenje a sprečava i nadutost stomaka. Neutrališe želudacnu kiselinu a ima i diuretičko dejstvo (podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma). Pomaže koagulaciju krvi, a može smanjiti gubitak krvi u slucaju prekomernog menstrualnog krvarenja. Preporučuje se u slučaju cestih krvarenja iz nosa jer podstiče koagulaciju krvi. Zatim, podstiče imunitet i usporava proces starenja jer usporava degenerativne procese.

Listovi lucerke su veoma bogati proteinima (sadrži oko 15% proteina u sušenim listovima), pa je korisna u ishrani vegetarijanaca.
Tags: lucerka, detelina, lekovita svojstva, lucerke, poreklo, istorija

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo