Lekovito bilje

Nase beskrajne planinske livade su bogat izvor lekovitog bilja, koji strpljivo ceka da ga otkriju i upotrebe. Te cudesne biljke su prirodni lekovi sa izvanrednim isceliteljskim mocima. Lekovito bilje oduvek fascinira ljudski rod zbog svojih mocnih svojstava. Od livade do livade beskrajne su mogucnosti za poboljsanje zivota.

Tajne lekovitog bilja su tako dobro skrivene, da se i dan danas ne može znati sve o njima. Lekovito bilje je zauzelo svoje mesto u životu ljudi jos u davnim vremenima, kada je čovek jos uvek bio samo sakupljac prirodnih bogatstava. Kasnije je poceo i da ih uzgaja. Lekovito bilje uzgajalo se i u manastirima, gde su se ispitivala i upotrebljavala njegova lekovita svojstva. Danas je ono jos uvek vazan deo ljudskog zivota. Savremena medicinska ispitivanja svakodnevno donose nova saznanja o lekovitom bilju. Verovatno da i ne postoji kuća koja u svom asortimanu napitaka ne sadrzi barem nekoliko vrsta cajeva.

Lekovito bilje u poljoprivredi

Lekovito bilje dakako ima svoje mesto u poljoprivredi, i to ne samo kod nas, već i u celom svetu. Čest je slučaj da se relativno jednostavno i lako uzgaja, tako da svako ko ima uslova za to, moze sebi i drugima obezbediti neki prirodni lek. Iako spada u najstarije lekove poznate čoveku, i dalje je aktuelno na tržištu i godisnje broji na milijarde evra u okviru svetske poljoprivrede.Lekovito bilje se može uzgajati u polju, stakleniku, saksijama ili šumi. Medjutim, ozbiljnija proizvodnja zahteva nekoliko jutara zemlje. Usevi bilja se kao i svi ostali poljoprivredni proizvodi mogu prodavati na veliko i malo.

Ovde je potrebno znati koje su lekovite biljke na ceni u farmaceutskoj industriji zbog svoji teraputskih svojstava, ukusa ili mirisa. Inače prodaje se u mnogim oblicima: sveže, sušeno, u formi čvrstih ili tečnih ekstrakata... Lekovito bilje sa nasih prostora najčesće ulazi u sastav biljnih lekova za suzbijanje prehlade, gripa, glavobolje, nesanice, alergije, koznih bolesti, opekotina, nervoze, depresije, proliva, zatvora i ženskih tegoba (predmenstrualni sindrom i menopauze). Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je i kozmetička industrija ozbiljan potrosač lekovitog bilja.

Proizvodi na bazi bilja se sve vise reklamiraju i upotrebljavaju. Starenje populacije je jos jedan faktor povecanja upotrebe lekovitog bilja u raznim oblicima. Tu je i rasirena upotreba dodataka ishrani na biljnoj bazi. Tako iz godine u godinu raste interes za lekovitim biljem u medicinskoj alternativi. Paralelno s tim povećava se ukupan broj tekstova i prirucnika na temu "lekovito bilje", a znanje iz te oblasti takoreći počinje da spada u opste obrazovanje.

Zato hajde da vidimo kakve su karakteristike najpopularnijeg lekovitog bilja koje se i kod nas može uzgajati.

Karakteristike lekovitog bilja


Na sajtu Sadnja.com možete pronaći dosta tekstova o uzgoju lekovitog bilja i cveća.
Tags: lekovito bilje, u poljoprivredi

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo