Kranjska pčela

Koju rasu pčela gajiti?

Kranjska pčelaKada su u pitanju rase medonosnih pčela, odmah da naglasimo da mi imamo srećnu okolnost da se u našoj zemlji gaji autohtona kranjska rasa pčela (Apis mellifera carnica), za koju smo do skoro (dok je još postojala Jugoslavija) mogli da kažemo da je bila "naša" rasa pčela. Njene najbitnije osobine su izuzetna mirnoca, dugovecnost i sposobnost dobrog prezimljavanja sa relativno malom potrošnjom hrane, a to su inače za sve pčelare veoma bitne karakteristike.

Kranjska pčela je izvezena na sve kontinente sveta, jer se po svojim biološkim i ekonomskim osobinama, kao i izraženom osobinom prilagodjavanja i u surovijim uslovima za gajenje pčela, pokazala kao jedna od najboljih ako ne i najbolja rasa medonosnih pčela. Stoga nemamo razloga da uvozimo druge rase pčela. Naprotiv, morali bi smo posvetiti veću pažnju našoj domaćoj rasi, odnosno njenoj selekciji, jer je ispitivanjima, obavljenim u našoj zemlji, u ovom pravcu nedvosmisleno dokazano da su planinski sojevi iz više razloga bolji od ravničarskih. Iz ovog proizilazi da matice za potrebe pčelara treba proizvoditi u planinskim regionima (Pešter, Kopaonik, Homoljske planine, Prokletije, Šar planina i dr.). Kao nekada i sada, pčelari mogu u privatnoj režiji da se snabdeju maticama iz ovih regiona iz košnica sa nepokretnim saćem (vrškare ili trmke). Ovim putem pčelar će na najefikasniji način osvežiti krv svojih pčela, što će povećati i prinose pčelinjih proizvoda. Ovu praksu naravno upražnjava veliki broj naprednih pčelara i rezultati ne izostaju.Kod nas danas postoji i organizovana proizvodnja matica na veliko a to je Centar za proizvodnju matica “Agroekonomik” Beograd. Njihov kapacitet proizvodnje je 10.000 matica godišnje. Prema poslednjim informacijama cena matice iznosi od 2 do 3 kg meda. Osim toga, u ovom centru se vrši i poboljšavanje kranjske rase pčela putem selekcije na bolesti, prinose i druge osobine.

U svakom slučaju kranjska rasa pčela je za svaku preporuku i zasigurno najbolji izbor za naše pčelare i to je rasa pčela koju treba gajiti sa velikim zadovoljstvom, ako iskusne pitate za mišljenje.
Tags: kranjska pčela, rasa

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo