Kineski kupus saveti za uzgoj

Kineski kupusKineski kupus je kod nas jos uvek malo poznato povrće, ali podesno za uzgoj tokom cele godine, bez obzira na to da li se radi o mediteranskom ili kontinentalnom području. U kontinentalnom području rano stiže za berbu, čak i na otvorenom a naročito u zatvorenom prostoru - plastenicima. Na dalje, stvar je jednostavna, gaji se na sličan način kao kupus.

Ipak, ovde su osnovni saveti za uzgoj kineskog kupusa, sa svim finesama, za sto bolji prinos.

Kada se kineski kupus uzgaja u plasteniku, onda seme treba sejati krajem januara u tople leje. Posle dve nedelje sledi pikiranje biljaka. Biljčice se pikiraju na 3-4 centimetara jedna od druge. Krajem februara pikirane biljke se rasadjuju na 15 do 20 centimetara.Kad biljka razvije rozetu lišća, tešku 100 do 150 grama, vadi se svaki drugi red i kupus koristi isključivo kao salata. Ostale biljke beru se kada dostignu težinu 200 do 300 grama. Tako se može dobiti 1,5 do 2 kilograma kineskog kupusa po kvadratnom metru.

Ako se kineski kupus želi gajiti kao jesenji usev, seme treba sejati krajem jula, a berba se može očekivati u oktobru ili novembru. Seje se na medjurednom rastojanju od 30 do 50 centimetara. Prilikom proredjivanja kupus treba ostavljati na rastojanju od 30 do 40 centimetara u redovima.

Sve ostalo primeniti kao i kod domaćeg kupusa, pa se sa sigurnosću mogu očekivati pozitivni rezultati, i dobar prinos.
Tags: kineski kupus, uzgoj, saveti

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo