Kako se pravi sir

Kako se pravi sirAko volite sir sigurno da će vam biti interesantno iskustvo da ga sami i napravite, a možete biti prijatno iznenadjeni kada saznate kako se pravi sir, jer ćete odmah shvatiti da to može biti veoma brz i jednostavan posao. Svi recepti za sir su jednostavni, brzi i zahtevaju malo sastojaka. Od opreme trebaće vam lonac, gaza i drveni štap ili varjača, a od sastojaka mleko, sirište i so.

Pre svega, znajte da će sveže, punomasno mleko dobijeno od krava koje pasu svežu mirisnu travu dati najbolje rezultate. Zato je dobro ukoliko imate lokalnog dobavljača (seljaka).

Nemasno mleko iz prodavnice takodje možete koristiti za izradu sira, ali ćete kao rezultat dobiti manje sira. Samo obavezno izbegnite bilo kakve brandove na čijim etiketama piše "ultra-pasterizovano", jer je njegova sposobnost zgrušavanja znatno umanjena procesom pasterizacije.

Da biste mogli da napravite sir potrebno vam je i neko sredstvo koje podstiče zgrušavanje mleka. To mogu biti razne kulture bakterija, starteri, plesni i kiseline, koje pored toga utiču na razvijanje jedinstvenih ukusa sira. Oni se mogu naći u trgovinama zdrave hrane i drugim specijalizovanim prodavnicama, kao što su na primer mlekare ili poljoprivredne apoteke.

Ovaj je recept za sir koji se pravi sa sirištem, a on može biti u čvrstim tabletama, tekućem ili praškastom obliku. Sadrži enzime koji čine da se čvrste mlečne strukture jasno odvoje od tečne surutke. Tradicionalno, sirište se dobija iz želuca životinja preživara, tako da je većina onih koji se nalaze u prodaji životinjskog porekla, mada su i biljna sirišta takodje široko dostupna. Dobijeni su od biljaka koje imaju zgrušavajuća svojstva, kao što su smokve i čičak.

Ne zaboravite ni na so. Ona poboljšava ukus svakog sira, izvlači višak vlage i deluje kao konzervans. Bilo bi dobro da ne upotrebljavate jodiranu so, jer ona može umanjiti intenzitet zgrušavanja mleka. Ako ste sve pripremili možete da počnete da pravite sir po tradicionalnom domaćem receptu naših baka.Recept za tradicionalni domaći sir

Sastojci:

4 litre svežeg punomasnog mleka
1 supena kašika sirišta
so

Priprema:

1. Naš je savet da sir počnete da pravite u večernjim satima. Baš tako su radile i naše bake, pa verovatno da je tako i najpraktičnije, ali naravno da nije obavezno.

2. Mleko malo zagrejte u loncu, tek toliko da bude mlako, pa mu dodajte sirište i promešajte. Lonac poklopite i ostavite da odstoji preko noći, tako će se sir praviti dok vi spavate.

3. Ujutru kada se probudite mleko će biti usireno, potrebno je samo da ga procedite kroz gazu i pazite da sav gust sadržaj ostane u gazi. Krajeve gaze vežite i okačite da se dobro iscedi sva surutka. Za kačenje koristite drveni štap koji je duži od širine posude u kojoj će se sir cediti, da može da se položi na gornje ivice posude (kao što je na slici). Za to vam komotno može poslužiti isti lonac u kojem je stajalo mleko preko noći. Surutku takodje sačuvajte.

4. Ostavite sir da se tako cedi nekoliko sati, a nakon toga ga sve zajedno sa gazom prebacite u cediljku i preko njega stavite nešto teško (na primer šerpu sa vodom), da bi se još bolje ocedio. Za to će biti dovoljno još sat vremena.

5. Nakon toga, sir pažljivo izvadite iz gaze i stavite ga u dubok sud, malo širi od ukupne širine sira. Možete ga od gore još malo pritisnuti da eventualno iz njega izadje još nešto surutke, pa ga isecite na kocke srednje veličine. Nemojte na suviše male kocke da se ne bi raspadao, jer je to mladi mekani sir.

6. Posolite sir po svom ukusu.

7. Surutku takodje posolite, prokuvajte i ostavite da se potpuno ohladi, pa njome zalijte sir.

8. Poklopite posudu i ostavite je na sobnoj temperaturi još najmanje 12 sati. Ukoliko želite da vaš sir bude čvršći i zreliji možete ga ostaviti i duže da "previre".

9. Sir povremeno možete sasvim slobodno probati, jer to je vaša lična tvorevina, pa kada ocenite da je dostigao trdoću i ukus po vašoj meri, prebacite ga u odgovarajuću posudu u kojoj inače čuvate sir i to je dakle kraj procesa. Zalijte ga surutkom i na dalje držite u frižideru sve dok ga ne pojedete u slast.

* * *

To bi bio klasičan recept za tradicionalni domaći sir i ukoliko pratite ovo uputstvo ne možete da pogrešite a dobićete oko 800 grama sira. Ako ukus vašeg sira nije baš potpuno isti kao onaj koji pravi vaša baka, tetka ili komšinica, znajte da to nije toliko do vas, već do mleka. Ukus sira će se razlikovati u zavisnosti od vrste mleka od kojeg se pravi. Sirevi iz planinskih krajeva znatno se razlikuju od sireva iz ravničarskih krajeva, zato što se bitno razlikuje i zeleno rastinje na livadama kojim se krave hrane. A da li je lepši jedan ili drugi sir, to je samo stvar ukusa i ništa više.
Tags: kako se pravi sir, recept za, domaći, sir

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo