Ishrana svinja u tovu

Tov svinjaTermin tov svinja nije precizno definisan i u pojedinim zemljama postoje izvesne razlike u tom pogledu, sto zavisi od toga sta se zeli dobiti od utovljenih svinja. U Srbiji pod pojmom "tov svinja" podrazumeva se da se prasad od 20 do 25 kg u sto kracem vremenskom roku i sa sto manje hrane dovedu do tezine od 95 do 100 kg.

Dakle, tov svinja je uspesan ukoliko za to vreme svinje proizvedu sto manje slanine a sto vise mesa i da, pored toga ostvareni prirast bude i ekonomican.

Od cega zavisi uspeh u tovu svinja?

Uspesno toviti svinje u Srbiji danas znaci ostvariti prosecan prirast u svinja od 620 do 650 grama dnevno, uz sto manji utrosak hrane. Uspeh u tovu svinja ogleda se u sto kvalitetnijoj hrani kojom ce se ocekivani rezultati i ostvariti. Znaci, nije sve jedno sta ce svinje u tovu jesti.Kako ostvariti efikasan tov svinja?

Tesko je dati precizan odgovor na ovo pitanje. Situacija na ovom polju u Srbiji danas je takva da na jednoj strani imamo velike farme i napredne individualne proizvodjace sa veoma savremenom tehnologijom i ishranom svinja. Ovi proizvodjaci ostvaruju visoku i efikasnu proizvodnju koja cesto sluzi kao primer i mnogim razvijenom zemljama. Na ovim farmama, uz pomoc usko specijalizovanih strucnjaka (stocara i veterinara), primenjuju se najsavremenija naucna saznanja iz Srbije i inostranstva. Mnogi nasi individualni proizvodjaci postali su pravi robni proizvodjaci a njihovi rezultati u proizvodnji ravni su onima u najrazvijenim zemljama.

Na zalost, postoji takodje, prilicno velik broj individualnih proizvodjaca cija je proizvodnja niska i neekonomicna, jer jos uvek tove svinje na primitivan nacin. Za to je naravno kriva i ekonomska situacija u zemlji koja ne nudi svim poljoprivrednicima jednake sanse za napredovanje, usavrsavanje i uspeh ali i stare lose navike. U cemu to odgajivaci svinja u Sbiji najvise grese nalazi se na strani "Greske u ishrani svinja u tovu".
Tags: ishrana svinja u tovu, svinja, tov svinja, u Srbiji, uspeh u tovu svinja

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo