Ishrana i napajanje pilica

Ishrana pilicaPravilna ishrana i napajanje pilica su veoma vazni faktori za uzgoj naprednih i zdravih jedinki, pa evo i saveta.

Prvih dana hrana i voda se postavljaju veoma blizu izvora toplote, skoro ispod sijalice (grejaca), a zatim se postupno pomeraju sve dalje.

Posle nekoliko dana prosiruje se i ograda da bi se prosirila povrsina kruga, a posle 7-10 dana moze se i ukloniti. U to vreme i pilici se privikavaju na hranilice, koje se napunjene hranom postavljaju u blizini kutije (ili kartonskog uloska ili tacne) iz koje se hrane mali pilici. Posle dve nedelje pilici se hrane samo iz hranilice, obicno izradjene od lima i plastike, koje primaju 15-20 kg hrane. Za 100 pilica potrebne su dve takve hranilice. potrosnja hrane i vode zavise od razlicitih cinilaca, ali predvidite da je u prvom mesecu za svako pile potreban po jedan kg hrane (tj. ukupno 100 kg za 100 pilica). Obavezno nabavite kvalitetnu hranu (starter za pilice).

Dnevne potrebe u vodi za 100 pilica iznose prve sedmice 2-3 l, druge 4-6 l, trece 6-9 l, a cetvrte 8-12 l.
Tags: ishrana, napajanje, pilica, mali pilici, starter za pilice, za 100 pilica, jedan kg hrane, dnevne potrebe, hranilice

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo