Fitohormoni u voćarstvu

FitohormoniPoljoprivredni naučnici (fito hemičari) širom sveta razvijaju razne metode od kojih su se mnoge pokazale kao uspešne u proizvodnji biljaka. Fitohormoni (biljni hormoni), tj. njihova primena su jedan od karakterističnih primera za to.

Pored toga, fito hemičari su takode otkrili i brojne sinteticke hormone, od kojih su neki više nego uverljiva kopija prirodnih hormona. Eksperimenti i iskustvo su pokazali da upotreba fitohormona u poljoprivredi i srodnim granama od velike pomoći za dobijanje maksimalne koristi. Količina i kvalitet poljoprivrednih proizvoda su vrlo važni faktori u poljoprivrednoj ekonomiji a mudra upotreba fitohormona može se koristiti u tom smeru, ali svakako zahteva adekvatnu obuku i dosta znanja.

Fitohormoni u voćarstvu imaju široku paletu uticaja, a krajnji rezultat zavisi od njihove vrste i koncentracije. Primena raznih sintetičkih hormona, na primer regulatora porasta voćaka danas je jedan od načina za dobijanje voćaka manje bujnosti i veće rodnosti. Prvobitna primena nekih fitohormona u voćarstvu imala je drugu svrhu (ubrzavanje sazrevanja, bolju obojenost plodova, sprečavanje otpadanja), ali je uočen i njihov uticaj na smanjenje bujnosti. Medju hormonima za regulaciju rasta biljaka u dosadašnjim ogledima najinteresantnije rezultate su dali sledeći fitohormoni: alar, CCC i etafon.Alar deluje kao reduktor porasta voćaka, čime se pospešuje bolje zametanje plodova. Njegov efekat na smanjivanje porasta voćaka naročito je izražen ako se primeni u roku od četiri sedmice posle cvetanja voćaka.

CCC (Chlormequat Chloride Cycocel) takodje utiče na smanjenje porasta voćaka i kod krušaka je dao bolje rezultate nego alar.

Etafon se daje prvenstveno kao preparat za sazrevanje plodova, ali utiče i na kočenje vegetativnog porasta voćaka i pospešuje formiranja cvetnih pupoljaka. Pored ovoga, na voćkama tretiranim etefonom zapaža se jača pojava bočnog granjanja.

Pored navedenih fitohormona, danas su u toku mnogobrojni ogledi i sa drugim preparatima regulatorima porasta voćaka, te je realno očekivati da će voćarskoj praksi biti stavljeni na raspolaganje i drugi regulatori obuzdavanja porasta, bez pratećih negativnih posledica.
Tags: fitohormoni, u voćarstvu, biljni hormoni, alar, CCC, etafon

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo