Anatomija puža

Anatomija puza

Puževi pripadaju grupi mekušaca kojih ima vise vrsta. Mekušci su životinje bez skeleta. Puž se sastoji iz kućice i tela.

Glava puža je jasno izdvojena s usnim otvorom, očima i dva para pipaka. Stopalo sacinjava jedan snazan misicni organ cija je donja povrsina prosirena u obliku tabana i sluzi za pricvrscavanje na podlogu i za klizanje tela po tlu pri kretanju.

Donja povrsina stopala sadrzi mnogobrojne zlezde koje pri kretanju obilno luce sluz, pa puz ostavlja za sobom vidljiv srebrnasti trag. Taj sluzni sloj omogucava puzu da klizi duz ostrice zileta brijaca a da se ne povredi.

Trup koji sadrzi utrobu sa svim unutrasnjim organima vecinom je vrlo obiman i ima oblik izvucene kupe. On je kod vecine puzeva asimetrican i spiralno zavijen.

Na gornjoj strani se nalazi plast u obliku nabora i obuhvata telo poput pojasa. U ovom naboru ima najvise zlezda, cijim delovanjem nastaje ljustura - kucica.

Kucica ima oblik trupa i obicno je spiralno zavijena. Ona potpuno skriva trup s unutrasnim organima a u nju se obicno po potrebi uvlaci i ostali deo tela - stopalo i glava.

Ovo bi bila osnovna anatomija puza. U nastavku je malo detaljnija anatomija vinogradarskog puza.Vinogradarski puž

Zlezde plasta izlučuju kod mnogih vrsta puzeva i razne pigmente (boje) koji se mesaju sa materijalom iz kojeg nastaje kućica. Na taj način kućica dobija različite boje karakteristične za pojedine vrste puževa.

Oblik ljusture može da bude vrlo raznolik i u mnogim slučajevima moguće je odrediti kojoj vrsti puzeva pripada. Na kucici razlikujemo vrh-apeks, koji predstavlja njen pocetni i najstariji deo i osnovu (bazu) koja je vecinom siroka i zaravnjena. Na zavrsetku ljusture nalazi se njen otvor, koji se oznacava i kao grotlo ili usta. Kucica je obicno zavijena na desnu stranu, tj. spirale njenih zavijutaka vecinom se krecu na desno.

U unutrasnjosti kucice nalazimo jedan stubic (vreteno) koji se pruza od vrha prema osnovi. On sacinjava osovinu kucice. Pomocu jednog uzduznog misica zvanog muskulus kolumelaris, koji se odvaja od muskulature stopala i pricvrscen je za vreteno cime je telo vinogradarskog puza sraslo sa kucicom. Taj misic sluzi za uvlacenje tela puza u kucicu, prvenstveno glave i stopala. Zato je izvlacenje puza iz kucice moguce tek kada se ovaj misic prekine ili odvoji od vretena.
Tags: anatomija puza, anatomija vinogradarskog puza, vinogradarski puz, kucica, telo, stopalo

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo